Nárok na PPM a rodičovský příspěvek při práci na DPČ

<span>Nárok na mateřkou, je při práci na DPČ v případě, že vám vzniká účast na nemocenském pojištění. U DPČ je to při příjmu od 3000 Kč měsíčně v roce 2020 nebo od 3500 Kč v roce 2021. Výpočet mateřské je pak úplně stejný (není rozdíl mezi prací na DPČ nebo HPP).</span> Nárok na mateřkou, je při práci na DPČ v případě, že vám vzniká účast na nemocenském pojištění. U DPČ je to při příjmu od 3000 Kč měsíčně v roce 2020 nebo od 3500 Kč v roce 2021. Výpočet mateřské je pak úplně stejný (není rozdíl mezi prací na DPČ nebo HPP).

Dobrý den, ráda bych se zeptala na rozdíl mezi zaměstnaneckým poměrem (práce na HPP) a mezi prací na dohodu DPČ, z pohledu potenciálního mateřství.

Od loňského roku pracuji na DPČ, která bude letos v prosinci končit (zatím je smlouva jen do 31. 12. 2020). Je zde ale možnost prodloužení smlouvy na další rok. Nebo mám možnost nastoupit do jiného zaměstnání, kde by to byla práce na HPP, ale s o něco nižším příjmem.

Pokud bych i další rok pokračovala v této práci na DPČ, měla bych nárok (v případě otěhotnění) na příspěvky během mateřské a rodičovské dovolené, stejně jako při zaměstnaneckém poměru?

A jak je to v případném dalším otěhotnění, během rodičovské s prvním dítětem? Vyplývají z DPČ nějaké nevýhody do budoucna, např. započítává se se doba na DPČ do důchodu?

Děkuji Vám za odpověď


Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) u dohody DPČ

Pokud pracujete na dohodu o pracovní činnosti, a váš příjem z ní je od 3000 Kč měsíčně v roce 2020, nebo od 3500 Kč v roce 2021, pak je to z pohledu nároku na mateřskou srovnatelné, jako práce na HPP.

Pokud je u DPČ příjem od 3000 Kč (od 3500 Kč v roce 2021), tak za vás zaměstnavatel odvádí sociální a nemocenské pojištění. To je stejné, jako u práce na HPP (vy jako zaměstnanec platíte 6,5% z hrubé mzdy, zaměstnavatel dalších 24,8%, v čemž je zahrnuto i nemocenské pojištění 2,1%).

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), vám vzniká i u DPČ, pokud je nemocenské pojištění placeno alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky.

Pokud na DPČ pracujete již minimálně rok (a máte dostatečně vysoký příjem), pak byste na PPM nárok mít měla.

Pokud máte z DPČ placeno nemocenské pojištění, tak se vám mateřská z DPČ vypočítá úplně stejně, jako z příjmu ze zaměstnání na HPP. Záleželo by jen na výši vašeho příjmu (hrubé mzda).

Tj. pokud by u DPČ byly splněny podmínky pro PPM a pokud by byl příjem z DPČ vyšší než z HPP, tak by vám z práce na dohodu, mohla vycházet i vyšší mateřská, než z práce na HPP.

Nárok na rodičovský příspěvek a práce na DPČ

Po skončení mateřské (má délku 28 týdnů na jedno dítě nebo 37 týdnů na dvojčata), budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Ten je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě (450 000 Kč na dvojčata).

U něj je pak poměrně jedno, jestli jste před porodem pracovala na DPČ, nebo měla práci na HPP. Nárok a rodičovský příspěvek máte, i kdybyste byla před porodem dlouhodobě nezaměstnaná. Stačí, že pečujete o nejmladší dítě v rodině, do jeho maximálně 4 roků.

Roli hraje jen to, zda jste měla nárok na mateřskou (PPM). Pak je případě možné zvolit vyšší měsíční příspěvek. Bez nároku na PPM, je maximum na jeden měsíc do 10 000 Kč.

V čem je výhoda práce na HPP s ohledem na těhotenství

Mezi prací na HPP a prací na DPČ, jsou ale poměrně zásadní rozdíly, s ohledem na těhotenství (zvláště pak pokud byste plánovala mít dvě děti, krátce po sobě).

Pokud jste zaměstnaná na HPP, na dobu neurčitou a jste těhotná, na mateřské nebo rodičovské dovolené, pak nemůžete dostat výpověď. Pro těhotné ženy nebo pro ty, kdo jsou na mateřské či rodičovské, platí ochrana v podobě zákazu výpovědi.

U DPČ ale taková ochrana není. DPČ se navíc zpravidla uzavírá na konkrétní dobu. Co se týká výpovědi, tak je zde výpovědní doba jen 15 dní. Při výpovědi nemáte nárok na odstupné, atd. Celkově je u DPČ, podstatně menší ochrana pro zaměstnance.

Pokud byste byla těhotná během práce na DPČ, pak sice můžete mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Vaše zaměstnání na DPČ, by ale bylo dříve či později ukončeno (během těhotenství nebo třeba během mateřské). A následně byste byla nezaměstnaná.

To by sice bezprostředně nevadilo, dále byste byla doma s dítětem a měla nárok na rodičovský příspěvek. Pokud byste ale byla během rodičovské, podruhé těhotná, tak už by vám pak nevznikal nárok na mateřskou, na druhé dítě.

Naopak, pokud byste nastoupila do zaměstnání na HPP se smlouvou na dobu neurčitou, pak by vám zaměstnavatel nemohl dát výpověď, a vás pracovní poměr by trval i během mateřské a rodičovské.

Pokud byste byla při rodičovské podruhé těhotná, měla byste nárok na mateřskou i na druhé dítě.

Ale i u práce na HPP, je riziko, že vás zaměstnavatel může propustit ještě během zkušební doby. Nebo vám může dát jen smlouvu na dobu určitou, třeba na jeden rok, a pak se potencionální výhoda práce na HPP, poněkud rozplývá …

Práce na DPČ a nárok na důchod

Pokud máte příjem z DPČ od 3000 Kč (resp. od 3500 Kč v roce 2021), pak se vám strhává sociální pojištění. Jeho výše je stejná jako práce na HPP (6,5% – záleží tedy na tom, jaká je vaše hrubá mzda z DPČ nebo HPP).

Pokud se z DPČ platí sociální pojištění, pak se tato doba započítává pro nárok na důchod. Pouze pokud by byl příjem z DPČ nižší, pak se tato doba do nároku na důchod nezahrne.

Doba na mateřské nebo rodičovské se vám vždy započítá do nároku na důchod (péče o dítě až do 4 roků se zahrnuje pro důchod).

Co je lepší – práce na HPP nebo DPČ?

Tohle srovnání je ale hodně „co by kdyby …“. Obecně platí, že být zaměstnancem s pracovní smlouvou na dobu neurčitou, je z pohledu ochrany zakotvené v zákoníku práce, výhodnější. Někdy tam ale rozdíl, nemusí být tak zřejmý.

Například pokud by u vás byl velký rozdíl v příjmu z DPČ a z HPP (z DPČ byste měla více), pak je pro vás možná výhodnější zůstat na DPČ a mít tak vyšší PPM, než teoreticky řešit, jak to bude s nárokem na PPM za 3 roky, u dalšího dítěte. Tohle se nedá příliš jednoduše posuzovat.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na PPM a rodičovský příspěvek při práci na DPČ

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna