Poradna: Kolik je rodičovská, pokud nebudu mít nárok na mateřskou?

<span>Pokud nemáte nárok na mateřskou (PPM) a jste dlouhodobě nezaměstnaná, pak si můžete zvolit výši rodičovského příspěvku do 10 000 Kč měsíčně. Vyšší částku je možné zvolit jen na základě doložení příjmu od otce dítěte. Rodičovský příspěvek se vyřizuje na Úřadu práce, nárok je od narození dítěte.</span> Pokud nemáte nárok na mateřskou (PPM) a jste dlouhodobě nezaměstnaná, pak si můžete zvolit výši rodičovského příspěvku do 10 000 Kč měsíčně. Vyšší částku je možné zvolit jen na základě doložení příjmu od otce dítěte. Rodičovský příspěvek se vyřizuje na Úřadu práce, nárok je od narození dítěte.

Dobrý den, chci se zeptat, jak to budu mít s rodičovským příspěvkem, protože na mateřskou dovolenou nemám nárok. V květnu čekáme narození prvního miminka, a já nevím, co si vyřídit a s čím můžu počítat.

Než jsem otěhotněla tak jsem nikde nepracovala asi 4roky, část doby jsem byla na ÚP. A pak nikde. Zdravotní jsem se snažila platit sama, ale moc to nešlo, takže mi vznikl dluh na zdravotní pojišťovně. Až teď jsem znovu nahlášena na ÚP.

Kolik bude asi můj rodičovský příspěvek a kdy a kam o něj jít žádat? A porodné se vyřizuje tam kde rodičák a kdy?


Kolik je rodičovský příspěvek, pokud není nárok na mateřskou (PPM)

V případě, že jste dlouhodobě nezaměstnaná, tak vám opravdu nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou).

V takovém případě, máte nárok na rodičovský příspěvek od narození dítěte. Nárok na rodičovský příspěvek vám vzniká od porodu dále.

Celkový výše rodičovského příspěvku, je vždy stejná. Aktuálně se jedná o částku 300 000 Kč při narození jednoho dítěte (nebo o 450 000 Kč, pokud se vám narodí dvojčata nebo vícerčata).

Rodičovský příspěvek je vyplácen v pravidelné měsíční částce. Pokud nemáte nárok na PPM (nelze u vás stanovit vyměřovací základ), pak si můžete zvolit částku do 10 000 Kč měsíčně.

Pak byste rodičovský příspěvek dostávala 30 měsíců. Nebo může být zvolena i nižší měsíční částka, a pak byste rodičovský příspěvek dostávala delší dobu. Maximální doba je do 4 roků dítěte.

Kdo může zvolit vyšší rodičovský příspěvek?

Pokud by byl v žádosti o rodičovský příspěvek doložen příjem manžela/otce dítěte, a jeho příjem (vyměřovací základ), by byl dostatečně vysoký, tak je případně možné zvolit i vyšší měsíční částku. A tím se adekvátně zkrátí i doba vyplácení RP.

Čerpání PPM otcem dítěte

Pokud by byl manžel/otec dítěte příjem zaměstnaný (nebo si jako OSVČ platil nemocenské pojištění), a splňoval příslušné podmínky pro nárok na mateřskou, tak si ji případně může vyřídit on.

Otec dítěte, může mít nárok na PPM od začátku 7 týdne po porodu, po dobu 22 týdnů. Před tím ještě může případně čerpat 1 týden placené otcovské dovolené.

Pro otce dítěte by to ale znamenalo, že po dobu čerpání mateřské, nemůže pracovat v zaměstnání – tam by měl mateřskou dovolenou. Může případně vykonávat nějaké jiné zaměstnání – například nějakou brigádu sjednanou na dobu mateřské dovolené.

Kde se vyřizuje rodičovský příspěvek?

Žádost o rodičovský příspěvek, si můžete vyřídit na Úřadu práce. Příslušnou žádost o rodičovský příspěvek je možné najít i online – viz web Ministerstva práce a sociálních věcí zde. Kromě samotné žádosti jsou potřeba osobní doklady. U narozeného dítěte to bude rodný list.

Rodičovský příspěvek si můžete vyřídit kdykoliv (je ale potřeba rodný list dítěte). O dávku je možné žádat až 3 měsíce zpětně. Tím, že si sama volíte měsíční částku, tak zpravidla nehrozí, že by vám něco propadlo.

Jaké jsou podmínky pro nárok na porodné

Při narození prvního nebo druhého dítěte, můžete mít nárok i na porodné. Na první dítě je to 13 000 Kč, na druhé dítě je to 10 000 Kč. Předpokladem pro nárok na tuto sociální dávku, je průměrný měsíční příjem nepřekračující 2,7 násobek životního minima.

Pokud byste měla být pro porodné posuzována sama (bez otce dítěte), tak váš průměrný měsíční příjem nesmí překračovat 14 904 Kč. Pokud budete posuzována společně s otcem dítěte, pak váš společný průměrný měsíční příjem nesmí překračovat 23 544 Kč.

Pro porodné se posuzuje příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí (před narozením dítěte). Pokud by se vám dítě narodilo v červnu, pak je to průměrný příjem za leden až březen.

Porodné, se vyřizuje stejně jako rodičovský příspěvek, na Úřadu práce. Žádost o porodné najdete zde. Potřebujete opět osobní doklady, rodný list dítěte a vyplněný formulář doklad o výši čtvrtletního příjmu. Porodné si můžete vyřídit i zpětně, až 1 rok od narození dítěte. Po 1 roce nárok na porodné zaniká.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Kolik je rodičovská, pokud nebudu mít nárok na mateřskou?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna