Poradna: Peněžitá pomoc v mateřství po skončení VŠ

<span>Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), můžete být i po skončení studia na VŠ. Pouze ale za předpokladu, že nastoupíte do nějakého zaměstnání (kde vám bude vznikat účast na nemocenském pojištění). A v době začátku PPM, bude zaměstnaná nebo v ochranné době.</span> Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), můžete být i po skončení studia na VŠ. Pouze ale za předpokladu, že nastoupíte do nějakého zaměstnání (kde vám bude vznikat účast na nemocenském pojištění). A v době začátku PPM, bude zaměstnaná nebo v ochranné době.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mateřské pro studentku.

Vím, že po úspěšném ukončení VŠ, musím nastoupit do práce a být v den nástupu na MD zaměstnaná nebo alespoň v ochranné lhůtě 180 dnů.

Jsem na počátku těhotenství, předpokládaný termín porodu je kolem 20. září 2021. Školu ukončím cca v polovině června.

Bude tedy stačit, pokud do zaměstnání nastoupím po skončení studia? A co kdyby mě v zaměstnání propustili ještě ve zkušební době? Nebo mohu začít pracovat na HPP už dříve? Jde to vůbec během studia VŠ?

Můžete mi prosím poradit, jak to přesně funguje? Děkuji mnohokrát za odpověď.


Odpověď: Nárok na peněžitou pomoc v mateřství po skončení VŠ

Po skončení studia na VŠ, vám může vznikat nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ale jen za předpokladu, že budou splněny příslušné podmínky.

První podmínkou, je účast na nemocenském pojištění, v minimální délce 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

Započítání doby studia pro nárok na PPM – jen při úspěšném dokončení

Pokud byste v polovině června úspěšně dokončila studium, pak se vám do těchto 270 dní může započítat i příslušná část studia. To je dáno v zákonu o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32):

(4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též 

a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,

Po skončení studia je nutné nastoupit do zaměstnání

Druhou, neméně důležitou podmínkou je to, co sama zmiňujete v dotazu. V době začátku „mateřské“ (peněžité pomoci v mateřství), musíte být zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění) nebo případně v ochranné době.

Samotné započítání doby studia, do účasti na nemocenském pojištění, pro nárok na PPM nestačí.

Abyste po ukončení studia na vysoké škole, měla nárok na „mateřskou“, musíte nastoupit do nějakého zaměstnání (resp. vykonávat nějakou práci, která vám bude zakládat účast na nemocenském pojištění).

Začátek mateřské dovolené a/nebo peněžité pomoci v mateřství, je v době 6 – 8 týdnů před porodem. Pokud máte termín porodu okolo 20. září 2021, pak by vám mateřská měla začínat od konce července do cca 9. srpna 2021. V této době tedy musíte být zaměstnaná, nebo v ochranné době.

Pokud byste po skončení studia nastoupila do nějakého zaměstnání, a v době začátku PPM byla stále zaměstnaná, pak je tato podmínka splněna.

Pokud byste ale nastoupila do nějakého zaměstnání, a toto zaměstnání ukončila ještě ve zkušební době – například po 2 měsících, tak vám po skončení zaměstnání běží ochranná lhůta cca 60 dní (tj. odpovídá délce předchozího zaměstnání, maximálně to je 180 dní). Záleželo by na konkrétním termínu ukončení zaměstnání, jeho délce a termínu začátku PPM.

Při jakém zaměstnání vzniká nárok na PPM?

Pro vznik nároku na PPM, není až tak podstatné, jestli pracujete na HPP nebo případně i jinou formou. Podstatné je to, zda vám dané zaměstnání zakládá účast na nemocenském pojištění.

Pokud byste pracovala na základě dohody, pak u DPČ vzniká účast na nemocenském pojištění, při příjmu od 3500 Kč měsíčně. U dohody DPČ je to v měsících, kdy máte příjem nad 10 000 Kč měsíčně.

Tj. zaměstnání můžete zahájit i v průběhu studia (pokud vám to umožňuje náročnost studia), třeba tím, že budete pracovat na DPČ. Pokud byste danou práci na DPČ vykonávala i po skončení studia, pak by vám mohl vznik nárok na PPM, i jen na základě práce na DPČ.

Nebo pochopitelně můžete po skončení studia nastoupit do nějakého zaměstnání na HPP. Nebo už v průběhu studia.

Pracovat (libovolnou formou), můžete i v průběhu studia – není to nijak omezeno. Platila by pro vás stejná pravidla, jako pro ostatní zaměstnance. Rozhodně není žádné omezení, že by student nemohl pracovat na HPP.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Peněžitá pomoc v mateřství po skončení VŠ

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna