Budu mít nárok na příspěvek 5 tisíc na dítě? Jak se počítají příjmy?

<span>Na mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě, bude nárok při příjmu do 1 miliónu korun hrubého (příjem za rok 2021). Mezi příjmy se počítá výplata ze zaměstnání, příjmy z podnikání, příjmy z DPP nebo DPČ, alimenty (výživné), rodičovský příspěvek, a další. Počítá se i příjem dalších osob (které sdílí společnou domácnost s rodičem dítěte).</span> Na mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě, bude nárok při příjmu do 1 miliónu korun hrubého (příjem za rok 2021). Mezi příjmy se počítá výplata ze zaměstnání, příjmy z podnikání, příjmy z DPP nebo DPČ, alimenty (výživné), rodičovský příspěvek, a další. Počítá se i příjem dalších osob (které sdílí společnou domácnost s rodičem dítěte).

Dobrý den, na internetu jsem se dočetla, že konečně schválili ten mimořádný příspěvek 5 tisíc korun na dítě. Ráda bych se zeptala, jaké jsou přesné podmínky, jestli na něj budu mít nárok i já?

Popíšu svoji situaci. Jsem rozvedená matka s jedním dítětem (v srpnu bude mít 3 roky). Už nějakou dobu, ale bydlím s přítelem. Nemá u nás v bytě hlášené trvalé bydliště, ale bydlí tady s námi.

Já jsem momentálně ještě na rodičovské, a beru rodičovský příspěvek. Občas také chodím na nějaké brigády, ale to není moc peněz.

Přítel je zaměstnaný, a má docela vysokou výplatu. Nevím ale, jestli se bude počítat i příjem mého přítele, když to není otec dítěte, nejsme manželé a jenom u nás bydlí? S jeho příjmem, bychom ten příspěvek asi nedostali, nevím.

Předem děkuji za radu
Katka


Mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě od srpna 2022

Mimořádný příspěvek 5 tisíc korun na dítě do 18 roků, byl definitivně schválen na konci června 2022 (viz nový zákon číslo 196/2022 Sb., o jednorázovém příspěvku na dítě).

Na příspěvek bude nárok u dětí do 18 roků, nebo i u dětí, které se narodí do konce roku 2022. Jednou za hlavních podmínek, pro nárok na tento příspěvek, je výše příjmů v rodině (ve společné domácnosti).

Kdo bude mít nárok na 5 tisíc korun na dítě v roce 2022?

Budou dvě možnosti. Buď můžete dostat peníze automaticky, i bez žádosti. Nebo si o příspěvek budete muset požádat (za předpokladu, že budete splňovat podmínky).

Jedná se o tyto varianty:

1) Máte nárok na běžné přídavky na dítě = v dotazu to sice nezmiňujete, ale pokud byste kromě rodičovského příspěvku, dostávala každý měsíc, i běžný příspěvek na dítě (tj. příjem do 3,4 násobku životního minima), pak byste dostala těch 5000 Kč automaticky, do konce srpna 2022. Peníze by vám Úřad práce poslal i bez žádosti na účet (nebo složenkou na poštu).

2) Nemáte nárok na běžné přídavky na dítě, ale příjem za rok 2021, byl do 1 miliónu korun hrubého = bude nutné vyplnit novou online žádost (bude k dispozici během letních prázdnin), a peníze byste měla dostat do konce následujícího měsíce, po schválení žádosti.

Které osoby, se posuzují pro nárok na mimořádný příspěvek na dítě?

V zákoně se mluví o tom, že pro nárok na příspěvek na dítě, se posuzují příjmy „rodičů“. Týká se to nejenom biologických rodičů, ale i dalších osob.

Z pohledu nároku na jednorázový příspěvek na dítě, se za „rodiče“, považují i partneři, nebo druh/družka, a další osoby.

Příjem vašeho přítele, který s vámi sdílí společnou domácnost (v zákoně je podmínka, že spolu žijete alespoň 3 měsíce, před podáním žádosti o příspěvek), by se tedy také počítal do celkových příjmů v „rodině“, pro nárok na tento příspěvek.

Naopak příjem skutečného otce dítěte (vašeho rozvedeného manžela, se kterým již nežijete), nehraje pro tento příspěvek žádnou roli.

Jak se počítají příjmy pro nárok na příspěvek 5 tisíc korun na dítě

Pokud nyní nemáte nárok na běžné přídavky na dítě (sociální dávka, která je vyplácena každý měsíc rodinám, kde je příjem do 3,4 násobku životního minima), pak můžete mít nárok na 5 tisíc na dítě, pokud vaše příjmy za rok 2021, nepřekročily 1 milión korun hrubého.

Mezi příjmy se počítají vaše příjmy + příjmy vašeho přítele (pokud spolu žijete déle než 3 měsíce ve společné domácnosti).

Mezi příjmy, se započítávají různé druhy příjmů:

  • Příjmy ze zaměstnání (výplata) nebo příjmy z podnikání (základ pro výpočet daně, tj. zisk, po odečtení nákladů)
  • Příjmy z práce na dohodu DPP nebo DPČ (pokud se z nich platí sociální/zdravotní pojištění a jsou-li daněny)
  • Příjmy z nájmu (pokud byte například pronajímala nějakou nemovitost)
  • Výživné (alimenty) – pokud vám skutečný otec dítěte platí alimenty, pak se počítají mezi příjmy (jako příjem, se případně počítá i náhradní výživné od státu)
  • Rodičovský příspěvek vyplacený v roce 2021

Mohou se počítat i další příjmy – je jich poměrně hodně, přesný výčet viz odkazovaný zákon výše.

Některé příjmy, by se naopak nepočítaly. Pokud byste například pobírala i příspěvek na bydlení, tak ten se do příjmů počítat nebude (je to účelově vázaná sociální dávka).

Jak se dokládají příjmy, pro nárok na příspěvek 5 tisíc korun?

Pokud byste si podávala žádost o příspěvek 5 tisíc na dítě, pak se bude vyplňovat jednoduchá online žádost (nebude potřeba řešit žádní potvrzení nebo jiné papíry).

Výše příjmů, se bude dokládat jen čestným prohlášením – tj. tím, co vyplníte do kolonek v online formuláři.

Pouze v případě, že by měl Úřad práce nějaké pochybnosti, o výši uváděných příjmů, pak po vás může požadovat i nějaké potvrzení, či jiný doklad. Jinak by si měl být schopen vše ověřit sám, z různých databází.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Budu mít nárok na příspěvek 5 tisíc na dítě? Jak se počítají příjmy?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna