Budu mít nárok na mateřskou nebo rodičovskou v roce 2024?

<span>Základní podmínky pro nárok na mateřskou, se v roce 2024 nemění. Nezaměstnaná žena, může mít nárok na PPM, jenom pokud by byla v ochranné době (až 180 dní po skončení zaměstnání). Když se dítě narodí až v roce 2024, tak je nárok zvýšený rodičovský příspěvek (350 000 Kč od 1. 1. 2024).</span> Základní podmínky pro nárok na mateřskou, se v roce 2024 nemění. Nezaměstnaná žena, může mít nárok na PPM, jenom pokud by byla v ochranné době (až 180 dní po skončení zaměstnání). Když se dítě narodí až v roce 2024, tak je nárok zvýšený rodičovský příspěvek (350 000 Kč od 1. 1. 2024).

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli budu mít v roce 2024 nárok na mateřskou nebo rodičovskou? Dočetla jsem se, že se od ledna 2024, mění některé podmínky. A zajímalo by mě, jestli se to nějak týká i mě?

Jsem momentálně ve 3 měsíci těhotenství. Jsem nezaměstnaná, a nejsem ani vedená na Úřadu práce. U zdravotní pojišťovny jsem přihlášená jako OBZP a platím si minimální zdravotní pojištění.

Předpokládám, že na mateřskou asi nebudu mít nárok, nebo se v roce 2024 něco mění? Může si o mateřskou případně požádat manžel? Podniká jako OSVČ.

A jak to bude s rodičovskou? Budu mít nárok na zvýšenou rodičovskou? Prý to má být v roce 2024 více peněz?

Předem děkuji!


Podmínky pro nárok na mateřskou v roce 2024

Podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) se v roce 2024 nijak významně nemění. Je pouze několik drobnějších změn (například nárok na PPM i v případě, že ochranná doba uplyne během neschopenky po skončení zaměstnání).  Od 1. 1. 2024 se také zvyšují redukční hranice pro výpočet PPM.

Hlavní podmínky pro nárok na mateřskou jsou v roce 2024 stejné, jako v předchozích letech:

  • Minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění během posledních 2 roků
  • Účast na nemocenském pojištění nebo ochranná doba při nástupu na mateřskou

Pokud jste před porodem nezaměstnaná a nejste v ochranné době (až 180 dní od skončení posledního zaměstnání/poslední účasti na nemocenském pojištění), pak nemůžete mít nárok na PPM.

To, že si jako OBZP platíte zdravotní pojištění, nehraje pro nárok na PPM žádnou roli. Pro nárok na mateřskou je podstatné nemocenské pojištění (odvádí zaměstnavatel, nebo si ho OSVČ mohou platit sami).

Nárok na mateřskou když je otec dítěte OSVČ

Na peněžitou pomoc v mateřství může mít nárok váš manžel (otec dítěte). U podnikatele (OSVČ), je ale nezbytným předpokladem pro nárok na PPM, placení dobrovolného nemocenského pojištění.

Minimální nemocenské pojištění se od 1. 1. 2024 zvyšuje na 216 Kč (2,7% z minimálního vyměřovacího základu 8 000 Kč). Aby měl OSVČ nárok na mateřskou, tak musí být nemocenské pojištění placeno cca 9 měsíců.

I u OSVČ platí minimální doba účasti na nemocenském pojištění 270 dní za poslední 2 roky. A současně je podmínkou minimálně 180 dní za poslední rok.

Muž (otec dítěte), může mít nárok na PPM od začátku 7 týdne po porodu. Na mateřskou by měl nárok po dobu 22 týdnů.

Pokud by si ale jako OSVČ platil jenom minimální nemocenské pojištěné (168 Kč v roce 2023 a 216 Kč v roce 2024), pak je i výsledná mateřská jenom minimální.

Peněžitá pomoc v mateřství, vypočítaná z minimálního vyměřovacího o základu vychází na 5 550 Kč za měsíc (za 30 dní).

Nárok na zvýšený rodičovský příspěvek v roce 2024

Pokud jste nyní (na konci roku 2023) ve třetím měsíci těhotenství, tak se vám dítě narodí až v roce 2024. V takovém případě budete mít nárok i na zvýšený rodičovský příspěvek.

Od 1. 1. 2024 se zvyšuje rodičovská na 350 000 Kč. Na zvýšenou částku je nárok u dětí, které se narodí v roce 2024 (od 1. 1. 2024).

Pokud nebudete mít nárok na mateřskou (nebo pokud nebude PPM čerpat manžel), tak máte nárok na rodičovský příspěvek hned po porodu. Můžete si zvolit měsíční částku až do 13 000 Kč.

Na rodičovský příspěvek je nárok až do 3 roků dítěte (dříve to bylo do 4 roků). Při měsíční částce 13 000 Kč to vychází na cca 27 měsíců. Pokud byste chtěla rodičovský příspěvek čerpat celých 36 měsíců, pak to vychází na cca 9722 Kč měsíčně.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Budu mít nárok na mateřskou nebo rodičovskou v roce 2024?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna