Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

<span>Ve zkušební době může zaměstnavatel ukončit zaměstnání i během neschopenky. Na nemocenskou může být nárok i po skončení zaměstnání. Zdravotní pojištění během neschopenky platí stát. Po skončení neschopenky, může být nárok na podporu v nezaměstnanosti.</span> Ve zkušební době může zaměstnavatel ukončit zaměstnání i během neschopenky. Na nemocenskou může být nárok i po skončení zaměstnání. Zdravotní pojištění během neschopenky platí stát. Po skončení neschopenky, může být nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jak je to s výpovědí během neschopenky ve zkušební době, a na co mám nárok.

Byla jsem na 3leté rodičovské dovolené, která mi skončila na podzim. Následně jsem nastoupila do nové práce, kde byla dohodnutá zkušební doba na 3 měsíce.

Během zkušební doby jsem ale onemocněla a mám do teď neschopenku. Včera mi volali z práce, že mi chtějí dát výpověď. Jde to vůbec, abych dostala výpověď během neschopenky?

Zajímalo by mě, co teď bude, když jsem na neschopence? Kdo mi bude platit zdravotní a sociální? Budu pobírat nějaké dávky? Od kolikátého dne mam nárok na dávky?

Děkuji za odpověď


Výpověď během neschopenky – ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Během pracovní neschopnosti, vám zaměstnavatel obvykle nemůže dát výpověď z pracovního poměru (zákoník práce připouští jen několik málo výjimek, kdy je možná výpověď i během neschopenky).

Pokud jste ale v novém zaměstnání stále ještě ve zkušební době, pak se s největší pravděpodobností nejedená o výpověď.

Ve zkušební době, je možné ukončení pracovního poměru, i během neschopenky (nejedná se ale o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době).

Zaměstnavatel vám pouze nesmí zrušit pracovní poměr, během prvních 14 dní, co jste na neschopence.

Nárok na nemocenskou po skončení zaměstnání

Když vám pracovní neschopnost začne ještě během zaměstnání (nebo nejpozději do 7 dní od ukončení pracovního poměru), tak je nárok na nemocenskou, i po skončení zaměstnání.

Prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel. Jedná se o náhradu mzdy za nemoc (60% z průměrného hrubého hodinového výdělku). Tyto peníze by vám měl zaměstnavatel poslat, společně s poslední výplatou.

Od 15 dne na neschopence, máte nárok na nemocenské dávky. Ty jsou nejprve také jenom 60% (z redukovaného vyměřovacího základu). Od 31 dne se nemocenská zvýší na 66%, a od 61 dne se zvýší na 72%.

Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 dní – záleží ale i na vašem zdravotním stavu. Někdy se neschopenka ukončuje už po 180 dnech. Někdy naopak může být nárok na prodloužení nemocenské, až o dalších 350 dní.

Nemocenské dávky, jsou vypláceny buď po skončení neschopenky (u krátkodobé neschopenky – lhůta je do 30 dní, od předání podkladů). Nebo pravidelně každý měsíc (tj. stejně jako výplata ze zaměstnání, i nemocenská chodí v následujícím měsíci, v pravidelném výplatním termínu).

Kolik je nemocenská – kalkulačka pro výpočet dávek

Pokud by vás zajímalo, kolik je nemocenská od 15 dne na neschopence, pak si to můžete sama spočítat této kalkulačce pro výpočet nemocenských dávek:

Sociální a zdravotní během neschopenky po skončení zaměstnání

Sociální a zdravotní pojištění, nemusíte během neschopenky nijak řešit. Po dobu, kdy jste v pracovní neschopnosti (a máte nárok na nemocenské dávky), za vás platí zdravotní pojištění stát.

Pracovní neschopnost (i po skončení zaměstnání) se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění (stát za vás sociální pojištění neplatí, ale neschopenka se vám bude počítat pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, nebo pro nárok na důchod).

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení neschopenky

Během neschopenky nemá smysl chodit na Úřad práce. Když jste uznána jako práce neschopná, tak vás nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Po skončení nemocenské, ale může jít na Úřad práce (ideálně do 3 pracovních dní). Můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky, jako je minimální odpracovaná doba, apod.).

Na Úřad práce, má smysl jít i ve chvíli, kdy by vám nevznikal nárok na podporu. Minimálně s ohledem na placení zdravotního pojištění (za nezaměstnané v evidenci na Úřadu práce, platí zdravotní pojištění také stát).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna