Budu mít nárok na mateřskou dovolenou, po neplaceném volnu?

<span>Těhotná žena, která pracuje na rizikovém pracovišti, má nárok na převedení na jinou práci, nebo být doma se 100% platu. Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), je nárok i po skončení neplaceného volna. Neplacené volno by nemělo mít negativní vliv na výpočet výše mateřské (PPM).</span> Těhotná žena, která pracuje na rizikovém pracovišti, má nárok na převedení na jinou práci, nebo být doma se 100% platu. Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), je nárok i po skončení neplaceného volna. Neplacené volno by nemělo mít negativní vliv na výpočet výše mateřské (PPM).

Dobrý den, měla bych na vás dotaz, ohledně čerpání mateřské dovolené.

Jsem zaměstnaná jako zdravotní sestra a jsem ve druhém měsíci těhotenství. Pracuji na rizikovém pracovišti, a obvykle se u nás odchází záhy po zjištění těhotenství na rizikovku.

Já jsem chtěla ještě několik měsíců v zaměstnání zůstat, ale vzhledem k aktuální situaci okolo epidemie COVID zvažuji, že přece jen odejdu dříve.

Nechtěla bych ale být na neschopence, pořád jen zavřená doma. Tak mě napadlo požádat zaměstnavatele o neplacené volno. To bych měla několik měsíců před tím, než bych nastoupila na mateřskou dovolenou.

Ráda bych se zeptala, jestli bych po ukončení neplaceného volna, měla případně nárok na nemocenskou, nebo následně na mateřskou?

Předem děkuji za odpověď!


Těhotenství na rizikovém pracovišti – musím jít na neschopenku?

Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), v paragrafu 41, jasně stanovuje, že těhotná žena nesmí vykonávat práci, která by ohrožovala její těhotenství (seznam rizikových prací, je pak uveden ve vyhlášce číslo 180/2015 Sb.).

Pokud jste těhotná a oznámíte zaměstnavateli své těhotenství, pak má zaměstnavatel povinnost převést vás na jinou práci (jiné pracoviště), kde nebude ohrožováno vaše těhotenství.

V případě, že by zaměstnavatel neměl k dispozici jinou práci (pracoviště), než tu rizikovou (která je ohrožující pro těhotenství), pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele. A vy byste měla mít nárok na to být doma, a dostávat plnou mzdu.

To, že tyto situace v praxi zaměstnavatelé řeší tak, že těhotnou ženu „pošlou“ pošlou na neschopenku (na rizikové těhotenství) je druhá věc.

Pro zaměstnavatele je pochopitelně výhodnější, když je těhotná žena na neschopence (kdy jí nemocenskou platí stát), než aby jí musel platit náhradu mzdy, při překážce na jeho straně.

Ve výsledku ale, pokud byste si trvala na svém, pak vás zaměstnavatel musí buď převést na jinou práci (jiné pracoviště) nebo vás ponechat doma se 100% platu (dostáváte průměrný výdělek).

Nárok na neplacené volno před mateřskou dovolenou

V případě, že se nechcete pouštět do sporu se zaměstnavatelem, a v případě, že ani nechcete být v pracovní neschopnosti na rizikovém těhotenství (kde vás mimo jiné omezují vycházky), pak pochopitelně můžete zaměstnavatele požádat o neplacené volno.

Na neplacené volno, ale obecně není žádný právní nárok. Záleží tedy jen na zaměstnavateli, jestli vám ho umožní nebo ne.

Je zde i otázka zdravotního pojištění. Po dobu neplaceného volna, jste i nadále zaměstnancem a zaměstnavatel za vás musí platit zdravotní pojištění. Během neplaceného volna nedostáváte mzdu a tak se vychází z minimální mzdy.

Zaměstnavatelé pak často u neplaceného volna požadují, aby toto zdravotní pojištění platil zaměstnanec sám (resp. zaměstnanec na neplaceném volnu jej musí zaplatit zaměstnavateli a ten to pak posílá státu).

Nárok na nemocenskou po skončení neplaceného volna

Pokud byste ukončila neplacené volno, tak můžete ihned nastoupit na neschopenku a máte nárok jak na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní neschopenky), tak i na nemocenské dávky (od 15 dne neschopenky).

Na nemocenskou (placenou neschopenku), nemáte nárok pouze po dobu neplaceného volna. Během něj, není nárok na nemocenské dávky.

Protože jste ale stále zaměstnanec, tak po ukončení neplaceného volna, pro vás platí stejné podmínky, jako pro jakéhokoliv jiného zaměstnance. Předchozí neplacené volno nehraje roli.

Nárok na mateřskou po skončení neplaceného volna

To samé, co bylo uvedeno pro nemocenskou, platí i pro mateřskou. Pokud ukončíte neplacené volno a nastoupíte na mateřskou dovolenou, tak můžete mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak jako kterákoliv jiná těhotná zaměstnankyně.

Znovu opakujeme, že i po dobu neplaceného volna, jste stále zaměstnancem. Pokud budete splňovat obecné podmínky, pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (např. účast na nemocenském pojištění po dobu minimálně 270 kalendářních dní v předchozích 2 rocích), tak budete mít nárok na PPM.

Předchozí neplacené volno, by nemělo hrát žádnou negativní roli, při výpočtu výše mateřské (peněžité pomoci v mateřství).  Neplacené volno, spadá pod „vyloučení doby“ (paragraf 18, odstavec 7, zákona o nemocenském pojištění). Při výpočtu mateřské se tedy bude vycházet z vašeho příjmu (vyměřovacího základu), před začátkem neplaceného volna.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Budu mít nárok na mateřskou dovolenou, po neplaceném volnu?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna