Rizikové těhotenství na Úřadu práce – budu mít nárok na nemocenskou?

<span>Při rizikovém těhotenství na Úřadu práce, nemáte nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky). Nárok na nemocenskou by byl jen v případě, že by neschopenka byla zahájena do 7 dní od skončení zaměstnání. Nebudete mít zřejmě ani nárok na mateřskou (PPM). Určitě ale máte nárok na rodičovský příspěvek.</span> Při rizikovém těhotenství na Úřadu práce, nemáte nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky). Nárok na nemocenskou by byl jen v případě, že by neschopenka byla zahájena do 7 dní od skončení zaměstnání. Nebudete mít zřejmě ani nárok na mateřskou (PPM). Určitě ale máte nárok na rodičovský příspěvek.

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu.

Jsem už dva měsíce vedená na Úřadu práce, jako nezaměstnaná. A teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Moje doktorka mi chce napsat neschopenku.

Zajímalo by mě, jestli budu mít nárok na nemocenskou, jestli dostanu nějaké peníze?

Na Úřad práce jsem šla v podstatě hned po skončení školy, protože jsem u nás v okolí nemohla sehnat nějakou rozumnou práci.

Nemám ale nárok na podporu, ani na nic dalšího. Bydlím u rodičů a prý mě mají živit oni.

Chtěla bych tedy vědět, jestli budu mít na něco nárok?

Předem děkuji za vaši radu
Hezký den
Mirka H.


Odpověď: Rizikové těhotenství na Úřadu práce

Vzhledem k tomu, že jste nyní nezaměstnaná, tak sice můžete mít vystavenu neschopenku, ale nárok na nemocenské dávky vám nevznikne.

Nárok na nemocenskou při neschopence na Úřadu práce

Nárok na nemocenskou, když jste na Úřadu práce, byste mohla mít jen v případě, že by pracovní neschopnost (neschopenka), byla zahájena do 7 kalendářních dní, od posledního skončeného zaměstnání.

V takovém případě je pak i na Úřadu práce, nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky od 15 dne dočasné pracovní neschopnosti).

Vzhledem k tomu, že jste na Úřadu práce již delší dobu, a i vzhledem k tomu, že jste zřejmě před nástupem na ÚP nikde nepracovala, tak je to bezpředmětné. Nárok na nemocenskou určitě nemáte.

Neschopenka vám tak může posloužit, jako omluvenka, proč si nehledáte práci, a případně i pro to, že nebudete muset chodit na schůzky na Úřadu práce. Jinak je v podstatě zbytečná.

Nárok na mateřskou při těhotenství na Úřadu práce

Vzhledem k tomu, že jste nyní nezaměstnaná, a před tím jste byla studentka, tak je i poměrně pravděpodobné, že vám při narození dítěte nebude vznikat nárok na „mateřskou“ (PPM – peněžitou pomoc v mateřství).

Na tu je nárok při narození dítěte po dobu 28 týdnů (37 týdnů při dvojčatech).

Nutnou podmínkou je ale účast na nemocenském pojištění alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky (tj. zpravidla alespoň 270 dní v zaměstnání, během posledních 2 let).

A dále je podmínkou, abyste v době začátku mateřské (6 – 8 týdnů před porodem), byla účastníkem nemocenského pojištění (zaměstnaná, nebo OSVČ). Nebo alespoň v ochranné lhůtě 180 dní, od posledního skončeného zaměstnání.

Pokud nejsou splněny obě tyto hlavní podmínky, tak nárok na mateřskou (PPM) nevzniká.

Nárok na rodičovskou při těhotenství na Úřadu práce

Budete mít ale určitě nárok na rodičovskou (rodičovský příspěvek). Na ten je nárok buď po skončení mateřské (PPM), nebo od narození dítěte.

Výše rodičovského příspěvku je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata).

Pokud nemáte nárok na PPM (nebo pokud by nebyl doložen příjem otce dítěte v dostatečné výši), pak můžete dostávat maximálně do 10 000 Kč měsíčně. Tedy po dobu 30 měsíců.

Můžete si ale případně zvolit i nižší částku, a být s dítětem do jeho 3 roků (36 měsíců, cca 8334 Kč měsíčně) nebo až do jeho 4 roků (48 měsíců, 6250 Kč měsíčně).

Při narození dítěte, můžete mít případně nárok i na porodné, nebo na přídavky na dítě. Na tyto sociální dávky byste mohla mít nárok, i když bydlíte s rodiči.

Rodičovský příspěvek, porodné i přídavky na dítě, se vyřizují na Úřadu práce, po narození dítěte (potřebujete jeho rodný list).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Rizikové těhotenství na Úřadu práce – budu mít nárok na nemocenskou?

Diskuse: 1
  • Custom avatar jana

    Dobrý den,
    měla bych dotaz, ocitla jsem se v dost složité životní situaci. Skončila jsem v zaměstnání ve zkušební době dohodou na vlastní žádost. Ihned jsem se neevidovala na úp v domnění, že ten samý měsíc nastoupím do dalšího zaměstnání. Což se mi nezadařilo registace na úp ale proběhla ještě tentýž měsíc ke konci. Ke konci dalšího měsíce mi lékař vystavil neschopenku, pravděpodobně se budu dlouhodobě léčit a může mne čekat i operace, mám nemoc způsobenou vlivem mechanického působení zřejmě ze zaměstnání odkud jsem odešla.Můj dotaz zní zda budu mít nárok na nemocenské dávky, případně zda-li by se toto dalo zpětně nárokovat jako úraz způsobený v práci? Podporu mám ,ale pouze už jen 2 měsíce.
    Po skončení podpory mě úp vyřadí z evidence či se evidence prodlužuje po dobu trvání neschopenky?
    Jsem odkázaná jen na sociální dávky?Nevím zda nebudu nucena žádat o invalidní důchod.Můžete mi prosím poradit?
    Děkuji předem.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna