Nárok na čerpání dovolené, po skončení mateřské dovolené

<span>Nárok na dovolenou, vzniká i v době, kdy máte mateřskou dovolenou (započítává se jako „výkon práce“) nebo kdy čerpáte řádnou dovolenou. Rodičovská dovolená nebo neschopenka, se pro nárok na dovolenou, započítává jen částečně (maximálně 20 týdnů).</span> Nárok na dovolenou, vzniká i v době, kdy máte mateřskou dovolenou (započítává se jako „výkon práce“) nebo kdy čerpáte řádnou dovolenou. Rodičovská dovolená nebo neschopenka, se pro nárok na dovolenou, započítává jen částečně (maximálně 20 týdnů).

Dobrý den, mohu poprosit o radu, jestli budu mít nárok na dovolenou v příštím roce? Termín porodu by měl být 5. 3. 2023, tzn., že na mateřskou dovolenou bych měla nastupovat po 1. nebo 3. týdnu v lednu (6-8 týdnů před porodem).

Mám nárok na čerpání dovolené v roce 2023, po mateřské dovolené, i když nebudu mít odpracované 4 týdny?

Někde se píše, aby vznikl nárok na dovolenou, že musí být odpracované 4 týdny v roce, aby se započítala mateřská 28 týdnů a max. 20 týdnů z rodičovské, nemocenské. Někde zase, že nemusí. Ztrácím se v tom.

Navíc je pravděpodobnost, že budu muset na rizikové těhotenství, pokud ano, vznikl by nárok na dovolenou, samozřejmě pokud na první otázku je kladná odpověď? Jsem pedagog, máme 40 dní řádné dovolené.

Předem moc děkuji za odpověď


Dovolená za kalendářní rok vs. poměrná část dovolené

Pokud zaměstnanec, pracuje v zaměstnání po celý kalendářní rok, a odpracuje alespoň 52 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, pak je nárok na dovolenou za kalendářní rok (výměra dovolené je obvykle 4, 5 či 8 týdnů – může být i jiná).

Pokud zaměstnanec nepracuje po celý rok (minimálně 52 týdnů), pak může vznikat nárok na poměrnou část dovolené. Základní předpokladem, je výkon práce, alespoň po dobu 4 týdnů (pokud někdo pracuje v zaměstnání jen 3 týdny, pak nárok na dovolenou nevzniká vůbec).

Vliv překážek pro nárok na dovolenou

Některé překážky v práci na straně zaměstnance, se pro nárok na dovolenou, započítávají v plném rozsahu (pro nárok na dovolenou je to stejné, jako odpracovaná doba). Jiné překážky, se započítají jen částečně, a jen při splnění podmínek.

Co se počítá pro nárok na dovolenou v plném rozsahu

Při některých „absencích“ v zaměstnání, vzniká nárok na dovolenou stejně, jako byste pro zaměstnavatele skutečně pracovala. Jedná se především o:

  • Pracovní neschopnost vzniklá jako následek pracovního úrazu nebo nemoci z povolání
  • Mateřská dovolená (28 nebo 37 týdnů)
  • Doba ošetřování dítěte do 10 let nebo jiného člena domácnosti
  • Další překážky na straně zaměstnance (paragraf 348, odstavec 1, zákoník práce) – jedná se například o čerpání dovolené, apod.
  • Překážky na straně zaměstnavatele (§ 207 až § 209 zákoníku práce)

Co se pro nárok na dovolenou počítá pouze částečně

Při jiných „absencích“, se pro nárok na dovolenou, započítává maximálně 20 týdnů a pouze v případě, že mimo dobu těchto překážek, je „odpracováno“ alespoň 12 týdnů. Jedná se především:

  • Dočasná pracovní neschopnost
  • Rodičovská dovolená
  • jiné důležité osobní překážky v práci podle § 199 odstavec 1 zákoníku práce

Budu mít nárok na dovolenou v roce 2023?

Pokud v roce 2023, neodpracujete pro zaměstnavatele ani 4 týdny, a následně budete čerpat mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou, přesto vám bude vznikat nárok na poměrnou část dovolené.

Mateřská dovolená, se z pohledu nároku na dovolenou, považuje za „výkon práce“. Nárok na dovolenou tedy vzniká, i když mimo dobu mateřské dovolené nejsou odpracovány 4 týdny (samotná mateřská se z pohledu dovolené, počítá jako „práce“).

V roce 2022 budete mít nárok na dovolenou:

  • dovolená za skutečně odpracovanou dobu (1 až 3 týdny)
  • dovolená za mateřskou dovolenou (28 nebo 37 týdnů, podle počtu narozených dětí)
  • dovolená za rodičovskou dovolenou (maximálně 20 týdnů)
  • dovolená za čerpání dovolené (pokud ji budete čerpat v roce 2023)

Celkově by vznikal nárok na dovolenou minimálně 48/52 z celkové roční dovolené (u 8 týdnů dovolené, při 40 hodinové týdenní pracovní době, by se jednalo minimálně o 296 hodin dovolené).

Pokud byste pracovala 3 týdny a pak měla mateřskou a rodičovskou, pak by to bylo 51/52 z celkové dovolené. Pokud by byla mateřská 37 týdnů, pak je nárok na celou dovolenou.

Pokud byste naopak před začátkem mateřské, byla na neschopence (rizikové těhotenství), pak se pro nárok na dovolenou, počítá mateřská dovolená + 20 týdnů z rodičovské a neschopenky + případné čerpání dovolené.

Pokud bude tato dovolená čerpána ihned, po skončení mateřské dovolené (před začátkem rodičovské dovolené), pak se i doba čerpání dovolené, počítá jako „výkon práce“ a je nárok na dovolenou = pak by to vycházelo na celých 320 hodin.

Ve většině případů, by vám měl v roce 2023, vznikat nárok na dovolenou, v plném rozsahu (320 hodin). Pouze v případě, že byste dovolenou nečerpala v roce 2023, a že by byla jen základní mateřská (28 týdnů), pak by docházelo k mírnému krácení (48/52 až 51/52 – záleží na tom, jak to konkrétně přesně budete mít).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na čerpání dovolené, po skončení mateřské dovolené

Diskuse: 1
  • Custom avatar Dita Hrdinová

    Dobrý den,
    mohu poprosit o radu. Na první mateřskou dovolenou jsem nastoupila v červnu roku 2020. V roce 2021 mi byla proplacena dovolená po skončení mateřské. Zároveň jsem dne 31.8. 2022 jsem nastoupila na druhou mateřskou dovolenou, která přímo navazovala na rodičovskou dovolenou s předchozím dítětem. Porod nastal 22.10.2022 a mateřská dovolená mi skončila 15.3.2023. Jsem pedagog, tedy mám nárok na dovolenou 8 týdnů.
    Podala jsem žádost zaměstnavateli o proplacení dovolené.
    Mám vůbec nárok na proplacení části dovolené nebo nyní ne? Pokud ano, prosím v jaké výši.
    Děkuji za odpověď.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna