Těhotná a nezaměstnaná na ÚP – jak získat nárok na PPM?

<span>Pro nárok na PPM, musíte mít alespoň 270 dní účasti na nemocenském pojištění. A dále musíte být v době termínu začátku PPM, stále účastníkem nemocenského pojištění (např. zaměstnaná), nebo být v ochranné době (až 180 dní) od skončení posledního zaměstnání.</span> Pro nárok na PPM, musíte mít alespoň 270 dní účasti na nemocenském pojištění. A dále musíte být v době termínu začátku PPM, stále účastníkem nemocenského pojištění (např. zaměstnaná), nebo být v ochranné době (až 180 dní) od skončení posledního zaměstnání.

Dobrý den, v lednu 2022, jsem dostala nečekaně výpověď a byla donucena podepsat dohodu. Tudíž od února 2022, jsem vedena na úřadu práce. Zatím jsem stále nezaměstnaná a beru ještě podporu, ale ta už mi bude končit.

Přibližně od začátku března jsem otěhotněla a bohužel můj zdravotní stav, mi zatím ani nedovoluje nastupovat kamkoliv do práce.

Podle informací, které jsem se dočetla, tak pokud nebudu pracovat do porodu, tak nemám nárok na PPM a rovnou od narození dítěte budu čerpat rodičovský příspěvek

V předchozí práci jsem odpracovala 3,5 roku, tudíž podmínku 270 dní za poslední 2 roky mám splněno. Přijde mi strašně nefér, že bych měla přijít o mateřskou …

Ráda bych poprosila o radu, co by se dalo dělat? Přítel (otec dítěte) je OSVČ, ale neplatí si nemocenské připojištění. Je ještě možné, aby si začal něco platit, aby mohl jít na mateřskou po šestinedělí on?

Případně, pokud by vše klaplo nakonec a moje zdraví mi to dovolilo pracovat a našla blázna, co by mě jako těhotnou zaměstnal, tak se chci zeptat, jak dlouho musím před porodem pracovat, abych měla nárok na mateřskou (případně, co když někam nastoupím na nějakou dobu a zdraví opět selže a lékař mě nechá zase na rizikovém těhotenství)?

Předem děkuji


Kdy má nárok na PPM i nezaměstnaná žena na Úřadu práce

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musí být splněny dvě hlavní podmínky. Jednak je to potřebná doba účasti na nemocenském pojištění (což je zmíněných minimálně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky).

A dále je nutné, být v době termínu nástupu na PPM, účastníkem nemocenského pojištění (tj. například zaměstnaná), nebo být alespoň v ochranné době.

Ochranná doba, pro nárok na mateřskou, je až 180 dní, od skončení posledního zaměstnání, ve kterém již žena byla těhotná. Pokud jste při ukončení posledního zaměstnání nebyla těhotná, pak se vás tato ochranná doba netýká.

Pokud byste tedy až do porodu byla nezaměstnaná, vedená v evidenci Úřadu práce, tak vám bohužel nemůže vzniknout nárok na PPM, a měla byste nárok až na rodičovský příspěvek, od narození dítěte.

Může mít na mateřskou nárok otec dítěte (OSVČ)?

Aby měl případně nárok na peněžitou pomoc v mateřství váš přítel, otec dítěte, který podniká jako OSVČ, tak by musel splňovat v zásadě ty stejné podmínky, jako vy.

I on, by musel mít minimálně 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění za poslední 2 roky.

Pro OSVČ dále platí, že by musel mít účast na nemocenském pojištění, alespoň 180 dní, v posledním roce před nástupem na mateřskou.

Pokud si doposud neplatil nemocenské pojištění, a začal by si ho platit až v době, kdy jste již v cca 3 měsíci těhotenství, pak je nereálné, aby splnil podmínky pro nárok na PPM (nestihne splnit potřebnou dobu nemocenského pojištění 270 dní, nemocenské pojištění se nedá doplatit zpětně).

Jaká je minimální odpracovaná doba pro nárok na PPM před mateřskou?

Pokud byste ale ještě před porodem nastoupila do nějakého zaměstnání, pak byste mohla mít stále ještě nárok na PPM vy.

Pro nárok na mateřskou je podstatné, abyste v době termínu začátku PPM (6 – 8 týdnů před porodem), byla účastníkem nemocenského pojištění.

Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká ihned při nástupu do nového zaměstnání (po zahájení práce), a trvá až do jeho skončení.

Pokud byste tedy nastoupila do nějakého zaměstnání, a po nějaké kratší době musela na neschopenku, pak byste i tak mohla mít nárok na mateřskou.

Pozor jenom na to, že v novém zaměstnání byste pravděpodobně měla i zkušební dobu, a ve zkušební době s vámi zaměstnavatel může ukončit pracovní poměr v podstatě kdykoliv, s výjimkou prvních 14 dní pracovní neschopnosti.

Pro nárok na PPM, není potřeba být v novém zaměstnání nějakou dlouhou dobu. Pro splnění podmínky 270 dní nemocenského pojištění, se vám počítají i předchozí zaměstnání. Pro nárok na PPM, je tedy podstatná účast na nemocenském pojištění, nebo ochranná doba, v době zahájení PPM.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Těhotná a nezaměstnaná na ÚP – jak získat nárok na PPM?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna