Mám nárok ošetřovné na dítě, když je manželka na mateřské?

<span>Na ošetřovné na dítě může být nárok, i když je s ním manželka doma na mateřské (nebo rodičovské) dovolené. Platí to pro případ, kdy je manželka hospitalizovaná v nemocnici (nebo i v případě pobytu v porodnici). Na OČR je ale nárok jenom 9 kalendářních dní.</span> Na ošetřovné na dítě může být nárok, i když je s ním manželka doma na mateřské (nebo rodičovské) dovolené. Platí to pro případ, kdy je manželka hospitalizovaná v nemocnici (nebo i v případě pobytu v porodnici). Na OČR je ale nárok jenom 9 kalendářních dní.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mám nárok na ošetřovné, když je manželka doma s dítětem na mateřské dovolené, ale nebude schopná se o dítě postarat?

Máme doma 11ti měsíční dceru, se kterou je doma manželka na mateřské. Zajímalo by mě, jak je to s možností OČR na dítě?

Manželka má nějaké zdravotní problémy, a má naplánovanou operaci v nemocnici. Bude nějakou dobu hospitalizovaná. O dítě se budu muset postarat já. Budu mít nárok na ošetřovné?

Nemohu si brát dovolenou, protože letošní jsem už vyčerpal. A neplacené volno bohužel z ekonomických důvodů nepřichází v úvahu. Obě babičky bydlí na druhém konci republiky. Takže nevím, jak to celé vyřešit.

Předem děkuji za radu!


Kdy je nárok na ošetřovné na dítě

Podmínky, pro nárok na ošetřovné (nejenom na dítě, ale i na další členy rodiny, nebo jiné osoby, se kterými sdílíte společnou domácnost), jsou stanovené v zákoně o nemocenském pojištění.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., především paragraf 39, a další.

  • Na OČR mohou mít nárok jenom zaměstnanci (u OSVČ nebo těch, kdo pracují na dohodu DPP nebo DPČ, podle aktuálních podmínek není nárok na ošetřovné – plánuje se změna, ale až od roku 2025)
  • Na ošetřovné může být nárok u nemocných nebo i u zdravých dětí do 10 roků
  • Na ošetřovné může být nárok u nemocných dětí nad 10 roků (pokud jejich zdravotní stav vyžaduje ošetřování od jiné osoby)
  • Na ošetřovné může být nárok i u dalších členů rodiny (u příbuzných v přímé linii – děti, rodiče, prarodiče, sourozenci, …atd., není nutné, aby měli stejné trvalé bydliště)
  • Na ošetřovné může být nárok i u dalších osob (pokud ošetřovaná a ošetřující osoba sdílí spolčenou domácnost)

Je nárok na ošetřovné během mateřské nebo rodičovské dovolené?

Pokud máte doma 11ti měsíční dítě, pak je s ním manželka pravděpodobně na rodičovské dovolené (mateřská dovolená je pouze 28 týdnů, následně je to už rodičovský dovolená, která může být až do 3 roků dítěte).

Během rodičovské dovolené (nebo když je na dítě pobírán rodičovský příspěvek), je to s nárokem na ošetřovné trochu složitější.

Za běžných podmínek, během mateřské nebo rodičovské dovolené, není nárok na ošetřovné na dítě.

Pokud by vaše dcera onemocněla, tak nebudete mít nárok na OČR. Protože o dítě pečuje manželka, která na dítě zřejmě pobírá i rodičovský příspěvek.

Manželka nemůže mít nárok na ošetřovné během rodičovské dovolené vůbec. Může mít nárok na OČR až po skončení rodičovské dovolené, až bude zase pracovat v zaměstnání.

Tato omezení ale neplatí absolutně. Je zde jedna výjimka, která se týká právě podobné situace, jakou nyní řešíte.

Na ošetřovné je nárok, pokud je manželka v nemocnici nebo porodnici

Pokud bude manželka hospitalizovaná v nemocnici, pak může být nárok na ošetřené. Vyplývá to z ustanovení v odstavci 3, v paragrafu 39, v zákoně o nemocenském pojištění:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

V odkazovaném paragrafu 57, odstavec 1, písmeno b, se mluví právě o hospitalizaci v nemocnici.

Po dobu, kdy bude manželka v nemocnici, tedy můžete mít OČR na dítě. Na ošetřovné by případně mohl být nárok i poté, co se manželka vrátí z nemocnice, pokud by i nadále nebyla schopná pečovat o dítě.

Identické by to bylo, pokud by manželka čekala druhé dítě, a byla v porodnici. I v takovém případě je nárok na ošetřovné na první dítě.

Jak dlouho je nárok na ošetřovné na dítě?

Ošetřovné na dítě, je ale jenom krátkodobé. Podle aktuálních podmínek, je na OČR nárok jenom po dobu 9 kalendářních dní. Na OČR tedy můžete mít nárok necelé dva týdny.

Pokud by měla být manželka v nemocnici delší dobu, nebo pokud by její následná rekonvalescence měla trvat delší dobu, pak už by to bylo nutné řešit jiným způsobem.

Kolik je ošetřovné během OČR?

Výpočet ošetřovného je podobný, jako výpočet nemocenské během neschopenky. Ošetřovné se vypočítá v podstatě stejně, jako nemocenské dávky od 15 dne neschopenky.

Ošetřovné je 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (výpočet je stejný jako nemocenské dávky od 15 do 30 dne, když jste na neschopence). Denní vyměřovací základ se vypočítá na základě hrubé mzdy v zaměstnání, za posledních 12 měsíců.

Při průměrné hrubé mzdě 40 000 Kč měsíčně, a 9 dnech na OČR, to vychází na cca 6400 Kč.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Mám nárok ošetřovné na dítě, když je manželka na mateřské?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna