Nárok na ošetřovné při zavřené škole nebo mateřské školce (stávka učitelů)

<span>Na ošetřovné je nárok u dětí do 10 roků, i když jsou zdravé. A to v případech, kdy je neplánovaně nebo z neočekávaných důvodů zavřená škola nebo mateřská školka. Na OČR ale není nárok o prázdninách, nebo když je ve škole ředitelské volno. Na paragraf na dítě tedy může být nárok i během stávky učitelů.</span> Na ošetřovné je nárok u dětí do 10 roků, i když jsou zdravé. A to v případech, kdy je neplánovaně nebo z neočekávaných důvodů zavřená škola nebo mateřská školka. Na OČR ale není nárok o prázdninách, nebo když je ve škole ředitelské volno. Na paragraf na dítě tedy může být nárok i během stávky učitelů.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s nárokem na ošetřovné, pokud je neplánovaně zavřená škola nebo mateřská školka.

Na internetu jsem se dočetla, že bude stávka učitelů. Prý budou zavřené školy a mají být zavřené i mateřské školky.

Jsem samoživitelka a mám dvě děti. Syn má 5 roků a chodí do školky. Dcera má 7 roků a chodí do první třídy.

Já chodím do práce, a letos mi už nezbývá žádná dovolená (kromě toho, co jsem si nechala na Vánoce).

Nemám k dispozici „hlídací“ babičky, a tak je pro mě neplánované zavření školy a školky dost problém. Neplacené volno mi moc nepomůže, už takhle je to s příjmy dost těžké.

Takže by mě zajímalo, jestli je nárok na ošetřovné, když je zavřená škola nebo školka z důvodu stávky učitelů?

Děkuji za info, Klára


Podmínky pro nárok na ošetřovné u dětí do 10 roků

U dětí do 10 roků, jsou mírně odlišné podmínky pro nárok na ošetřovné. Na „paragraf na dítě“, může být nárok i v některých situacích, kdy je dítě zdravé, ale nemá se o něj kdo postarat.

Typickým případem, kdy byl nárok na ošetřovné, byla epidemie COVID v letech 2020 – 2022. Tehdy byly skoro „pořád“ zavřené školy nebo školky. A proto byl plošně nárok na ošetřovné (pravda, tehdy platily i speciální podmínky pro nárok na OČR, ale v obecné rovině to platí i nyní).

Na ošetřovné může být nárok, pokud je neplánovaně uzavřená škola nebo mateřská školka (nebo i jiné zařízení, které o dítě běžně pečuje).  Důvodem může být havárie, epidemie, nebo třeba „uhelné prázdniny“ či jakákoliv jiná nepředvídatelná událost.

Na ošetřovné může být nárok, i když dítě ještě nechodí do školky/školky, a onemocní osoba, která o něj pečuje během rodičovské dovolené.

Platí to ale jenom pro děti do 10 roků. U starších dětí, je nárok na OČR, jenom pokud jsou nemocné (a pokud jejich zdravotní stav vyžaduje ošetřování jinou osobou).

Nárok na ošetřovné během stávky učitelů ve škole nebo školce

V zákoně o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), který stanovuje podmínky pro nárok na ošetřovné, se přímo uvádí:

§ 39 Podmínky nároku na ošetřovné

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

b) péče o dítě mladší 10 let, protože

1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,

Mezi nepředvídatelné události tedy může patřit i stávka učitelů. Ta je sice oznámena nějakou dobu předem, ale rozhodně se nedá brát jako něco „standardního“ a „očekávatelného“.

Pro nárok na ošetřovné během stávky učitelů ve školách nebo školkách, ale bude podstatné, zda bude uzavřená celá škola. Záleží to na konkrétní škole nebo školce.

Někde mohou stávku pojmout i jenom tak, že nebude probíhat výuka podle běžného rozvrhu, ale pro děti bude náhradní program. Nebo bude otevřená alespoň družina pro nejmenší děti.

V jiných školách, může stávkovat jenom část učitelů, a ten zbytek se o děti nějak postará. Platí to i pro školky. Pokud ale bude zavřeno, tak může být nárok i na OČR na dítě.

Podle dostupných informací, to se stávkou učitelů ale nebude „tak horké“. Ke stávce se má údajně připojit sotva jedna třetina učitelů. Takže ve většině škol, bude probíhat buď běžná výuka, nebo bude alespoň nějaký omezený náhradní program.

Nárok na ošetřovné o prázdninách

Něco jiného by byl nárok na ošetřovné, pokud by se jednalo o předem plánovanou událost, jako jsou například prázdniny (jarní, letní, vánoční, podzimní). Pokud je škola nebo škola uzavřena z důvodu prázdnin, pak není nárok na ošetřovné (ty jsou plánované a očekávané dlouho dopředu).

Na ošetřovné není ani nárok, pokud v daný den nemá probíhat standardní výuka. To se týká především škol, pokud je vyhlášeno ředitelské volno. Ani během ředitelského volna, není nárok na ošetřovné.

Pokud by tedy ve škole na dobu stávky, vyhlásili ředitelské volno, tak by nebyl nárok na ošetřovné. Ale to je asi silně nepravděpodobné – protože pak už by se fakticky nejednalo o stávku učitelů (když by se z důvodu ředitelského volna v daný den ani nemělo učit).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na ošetřovné při zavřené škole nebo mateřské školce (stávka učitelů)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna