Ukončení zaměstnání během OČR – můžu dostat výpověď, když jsem doma s dítětem?

<span>Během OČR (nebo ani během neschopenky) vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď (paragraf 53, ZP). Ukončení pracovního poměru ve zkušební době, je ale možné i během OČR. Na ošetřovné je nárok i po skončení zaměstnání (celkem 9 nebo 16 dní, popř. až 90 dní u dlouhodobého ošetřovného).</span> Během OČR (nebo ani během neschopenky) vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď (paragraf 53, ZP). Ukončení pracovního poměru ve zkušební době, je ale možné i během OČR. Na ošetřovné je nárok i po skončení zaměstnání (celkem 9 nebo 16 dní, popř. až 90 dní u dlouhodobého ošetřovného).

Dobrý den, měla bych na vás velikou prosbu o radu. Můj dotaz zní, jestli mě může zaměstnavatel vyhodit, když jsem doma na paragrafu s nemocným dítětem?

Nastoupila jsem od začátku dubna do nového zaměstnání. Po několika týdnech jsem ale musela jít na OČR – mám nemocné dítě.

Ošetřovné mi skončí až za dva dny. Včera si mě ale zavolali do práce, a dali mi tam papír s ukončením pracovního poměru.

Je to normální, abych dostala výpověď, když jsem na OČR?

To přece nemělo být možné? Nebo ano?

Mohu se případně nějak bránit? Poradíte mi?

Předem děkuji!!


Výpověď ze zaměstnání během neschopenky nebo OČR

Během pracovní neschopnosti (když je zaměstnanec na neschopence), nebo i v době, kdy pečuje o nemocné dítě (během OČR), vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď.

V zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), je v paragrafu 53 uvedeno několik situací, během kterých zaměstnanec nesmí dostat výpověď:

  • Během neschopenky (nebo v době nařízené karantény)
  • V době kdy je žena těhotná nebo čerpá mateřskou dovolenou
  • V době kdy je zaměstnanec na rodičovské nebo otcovské dovolené
  • V době dlouhodobé péče o nemocnou osobu, nebo i během ošetřovného na dítě (nebo i na jinou osobu)
  • A v dalších případech viz paragraf 53

Výjimkou z toho zákazu výpovědi, jsou některé specifické situace – například pokud dochází k zániku zaměstnavatele (firma nebo její část ukončuje činnost), nebo i v některých dalších případech (viz paragraf 54).

Mohu dostat výpověď během OČR?

Během doby, kdy pečujete o nemocné dítě (během OČR), tedy nemůžete od zaměstnavatele dostat výpověď.

Týká se to ale pouze výpovědi od zaměstnavatele (tj. standardní výpověď, kde je od následujícího měsíce dvouměsíční výpovědní lhůta).

I během OČR (nebo během neschopenky či v dalších případech), je možno ukončení pracovního poměru dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance. Ve specifických případech je možné i okamžité ukončení pracovního poměru.

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Něco úplně jiného je pak zrušení pracovního poměru ve zkušební době. V dotazu uvádíte, že do nového zaměstnání jste nastoupila jen před pár týdny. Je tedy poměrně pravděpodobné, že jste v této nové práci zatím byla stále ve zkušební době.

Ve zkušební době, vám zaměstnavatel obvykle nedává výpověď. Ale jedná se o zrušení pracovního poměru ve zkušební době (viz paragraf 66).

Během zkušební doby, může zaměstnavatel (i zaměstnanec) ukončit pracovní poměr v podstatě kdykoliv. Stačí písemné oznámení o ukončení (zrušení) pracovního poměru, a zaměstnání může ihned skončit.

Je zde pouze jedna jediná výjimka – zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr ve zkušební době, během prvních 14 dní neschopenky. K ukončení pracovního poměru, může dojít až od 15 dne na neschopence.

Ukončení zaměstnání ve zkušební době během OČR

Tato výjimka se ale týká pouze situace, kdy je v pracovní neschopnosti zaměstnanec. Pokud se u vás jednalo o OČR (paragraf na dítě), pak zde žádné omezení není.

Během zkušební doby, může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, i když je zaměstnanec doma s nemocným dítětem (na OČR).

Nárok na ošetřovné po skončení zaměstnání

Na ošetřovné během OČR, je nárok i po skončení zaměstnání. Podstatné je zde to, že jste byla zaměstnaná na začátku OČR.

Aktuální ošetřovné vám tedy může doběhnout i několik zbývajících dní poté, co vám skončil pracovní poměr.

Na ošetřovné je nárok po dobu 9 dní (u osamělých rodičů až 16 dní, u dlouhodobého ošetřovného je to až 90 dní).

Po skončení OČR, se můžete jít zaevidovat na Úřad práce. Pokud budete splňovat příslušné podmínky, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Ukončení zaměstnání během OČR – můžu dostat výpověď, když jsem doma s dítětem?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna