Je možné pobírat rodičovský příspěvek a ošetřovné

<span>Během doby, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, můžete bez omezení pracovat (na HPP, DPP nebo DPČ) nebo i podnikat. Na ošetřovné máte případně nárok až v době, kdy nejste na rodičovské dovolené a pracujete v zaměstnání. </span> Během doby, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, můžete bez omezení pracovat (na HPP, DPP nebo DPČ) nebo i podnikat. Na ošetřovné máte případně nárok až v době, kdy nejste na rodičovské dovolené a pracujete v zaměstnání.

Dobrý den, jsem už třetím rokem na rodičovské dovolené. Na dítě dostávám rodičovský příspěvek. Zajímalo by mě, jak by to bylo, pokud bych nyní nastoupila do zaměstnání (zaměstnavatel mi nabízí poměrně výhodné podmínky, pokud bych rodičovskou ukončila o něco dříve).

Měla bych například nárok na ošetřovné, pokud by malý onemocněl a já s ním musela zůstat doma? Mohu během doby, kdy ještě dostávám rodičovský příspěvek normálně chodit do práce na HPP nebo bych musela mít v zaměstnání nějakou jinou smlouvu (DPP nebo DPČ?)

Předem děkuji za informace


Práce na HPP v době čerpání rodičovského příspěvku

Zatímco během mateřské dovolené (čerpání PPM), nesmíte vykonávat zaměstnání (nemocensky pojištěnou činnost), na základě kterého je vám vyplácena mateřská (PPM), tak během rodičovské dovolené (čerpání rodičovského příspěvku), již toto omezení neplatí.

Během doby, kdy jste na rodičovské dovolené a/nebo čerpáte rodičovský příspěvek, nejste nijak omezena v možnosti pracovat v nějakém zaměstnání nebo v podnikání.

Můžete tedy pracovat na HPP (nebo i na DPP nebo na DPČ). Výše příjmu (nebo počet odpracovaných hodin) nemá na nárok na rodičovský příspěvek vliv.

Nárok na rodičovský příspěvek máte do 4 roků dítěte (nebo do vyčerpání částky 300 000 Kč).

Nic vám tedy nebrání vrátit se zpět do zaměstnání. O nárok na rodičovský příspěvek tím nepřijdete.

Nárok na ošetřovné a rodičovský příspěvek současně

Ve vztahu ošetřovné a rodičovský příspěvek, mohou nastat různé situace. U nich se liší, kdy je a kdy není nárok na ošetřovné v době, kdy na dítě současně čerpáte rodičovský příspěvek

1, Ošetřovné v době rodičovské dovolené

Během doby, kdy jste na rodičovské dovolené (a na dítě dostáváte rodičovský příspěvek), nemáte na ošetřovné nárok. A to ani vy, ani případně manžel.

Vy nemáte nárok proto, že během rodičovské dovolené za vás zaměstnavatel neodvádí nemocenské pojištění. Nemáte tedy nárok na žádné nemocenské dávky. Tedy ani na ošetřovné, ani na nemocenské dávky během pracovní neschopnosti.

Váš manžel (otec dítěte nebo jiná osoba) pak nemá nárok na ošetřovné v době, kdy je na dítě vyplácen rodičovský příspěvek nebo PPM – viz paragraf 39, odstavec 3, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

2, Ošetřovné po skončení rodičovské dovolené

Pokud ukončíte rodičovskou dovolenou a nastoupíte do zaměstnání (na HPP, kde už za vás zaměstnavatel bude odvádět nemocenské pojištění), pak budete mít nárok na nemocenské dávky (placenou neschopenku) nebo i na ošetřovné. A to i v době kdy na dítě ještě čerpáte rodičovský příspěvek.

Váš manžel (nebo jiná osoba), by ale na ošetřovné na dítě stále neměl nárok, protože na dítě by byl stále čerpán rodičovský příspěvek – viz předchozí citace zákona (platí stejně i v tomto případě).

Pokud byste v zaměstnání nepracovala na HPP, ale jen na DPP nebo DPČ, pak byste měla na ošetřovné nárok, jen pokud by daná práce zakládala účast na nemocenském pojištění. U práce na DPP je to v měsíci, kdy máte příjem vyšší než 10 000 Kč. U DPČ je to jen pokud je příjem vyšší než 3000 Kč měsíčně.

3, Ošetřovné, když jste v porodnici

Pokud by nastala situace, kdy byste na dítě čerpala rodičovský příspěvek, ale současně se nemohla starat o dítě (například že byste nastoupila do porodnice nebo nemohla o dítě z jiného důvodu pečovat), pak by otec dítěte (nebo jiná osoba) mohl mít nárok na ošetřovné na dítě i v době, kdy je na něj čerpán rodičovský příspěvek.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Je možné pobírat rodičovský příspěvek a ošetřovné

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna