Kalkulačka: Budu mít nárok na porodné v roce 2024?

<span>Porodné je sociální dávka, na kterou je nárok při narození prvního nebo druhého dítěte. Porodné na první dítě je 13 000 Kč. Porodné na druhé dítě je 10 000 Kč. Porodné na dvojčata by bylo 23 000 Kč. V roce 2024, platí stejné podmínky, jako v předchozím roce (nejsou žádné změny).</span> Porodné je sociální dávka, na kterou je nárok při narození prvního nebo druhého dítěte. Porodné na první dítě je 13 000 Kč. Porodné na druhé dítě je 10 000 Kč. Porodné na dvojčata by bylo 23 000 Kč. V roce 2024, platí stejné podmínky, jako v předchozím roce (nejsou žádné změny).

Porodné, je jednorázově vyplácená sociální dávka, na kterou může být nárok po narození prvního nebo druhého dítě. Na porodné mohou mít nárok lidé, kteří mají nižší příjmy (průměrná výše čistého měsíčního příjmu, nesmí překročit 2,7 násobek životního minima).

V následující kalkulačce, si můžete spočítat, zda budete mít nárok na porodné, při narození prvního nebo druhého miminka, v roce 2024. Podíváme se i na to, jaké jsou podmínky, které musí být splněny, pro schválení žádosti o porodné a na další užitečné informace.

Kdo má nárok na porodné v roce 2024?

O porodné, si může žádat žena, která porodí své první nebo druhé dítě (nárok je případně i při převzetí dítě do péče, nahrazující péči rodičů).

O tom, zda se jedná o první nebo druhé dítě, nerozhoduje celkový počet dětí v rodině. Pokud by se jednalo o ženu, která má své první dítě společně s mužem, který má již dvě jiné děti z předchozího manželství, tak se stále jedná o první dítě ženy.

Pro nárok na porodné, nemusí být žena vdaná. Nárok na porodné je i v případě, že otec dítěte, vůbec není uveden v rodném listu. Pak je žena pro nárok na tuto sociální dávku, posuzována sama, jako samoživitelka.

Kalkulačka: Výpočet nároku na porodné od 1. 1. 2024

Pro výpočet, zda budete mít nárok na porodné, je potřeba zadat průměrnou výši čistého měsíčního příjmu všech členů rodiny (obvykle tedy matka dítěte + otec), v posledním kalendářním čtvrtletí, před narozením dítěte.

Mezi příjmy se započítává například výplata v zaměstnání, příjmy z brigád DPP nebo DPČ, nemocenská při rizikovém těhotenství, podpora v nezaměstnanosti, mateřská, rodičovská, otcovská, důchod, apod.

Kalkulačka porodné 2024
Žadatelé (1 - 2 osoby)
Průměrný měsíční příjem v Kč

Kolikáté je to vaše dítě?

Věk prvního dítěte

Počet očekávaných/narozených dětí?

Jako průměrný příjem uvádějte průměrný čistý měsíční příjem domácnosti (obou partnerů, pokud jsou) (výplata, sociální dávky, příjmy z podnikání aj.) za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud se má miminko narodit v červnu, je to příjem za leden - březen, pokud v červenci, je to příjem za duben - červen.
Výpočet

Kdy je nárok na porodné v roce 2024

Nárok na porodné, je v případě, že průměrná výše měsíčního příjmu, nepřekračuje 2,7 násobek životního minima. Posuzují se čisté příjmy, za předchozí kalendářní čtvrtletí, před narozením dítěte. V roce 2024, vychází výše příjmu, při kterém je nárok na porodné takto:

Nárok na porodné pro rodinu od 1. 1. 2024:

  • Rodina na první dítě = nárok je při průměrném čistém příjmu do 29 673 Kč
  • Rodina na druhé dítě = nárok je při průměrném čistém příjmu do 36 369 Kč (*)

Nárok na porodné pro samoživitelku od 1. 1. 2024:

  • Samoživitelka na první dítě = nárok je při průměrném čistém příjmu do 18 765 Kč
  • Samoživitelka na druhé dítě = nárok je při průměrném čistém příjmu do 25 461 Kč (*)

(*) Platí za předpokladu, že první dítě má do 6 roků, pokud by první dítě bylo starší, pak by to vycházelo jinak, příjem by mohl být vyšší. U staršího dítěte, by bylo vyšší životní minimum

Kolik je porodné v roce 2024

Výše porodného, se již několik roků nezměnila, a i v roce 2024, se zatím u této sociální dávky neplánuje žádné zvýšení.

Porodné, je vypláceno, jako jednorázová sociální dávka – nárok je pouze jednou na jedno dítě. Na porodné je nárok, až do 1 roku dítě (po uplynutí jednoho roku, nárok na porodné zaniká).

  • Porodné na první dítě v roce 2024 = 13 000 Kč
  • Porodné na druhé dítě v roce 2024 = 10 000 Kč
  • Porodné na dvojčata v roce 2024 = 23 000 Kč (*)

(*) Porodné na dvojčata ve výši 23 000 Kč, platí v situaci, že se jedná o první a druhé dítě ženy. Pokud by žena měla již starší dítě, a dvojčata tak byly druhé a třetí dítě, pak by porodné u dvojčat bylo jen 10 000 Kč.

Jaké jsou podmínky, pro nárok na porodné v roce 2024?

Hlavní podmínky, pro nárok na porodné, se v roce 2024, nijak neliší od toho, co platilo i v předchozím roce:

  • Na porodné je nárok jen u prvního a druhého dítěte (na třetí a další dítě, nárok na porodné není)
  • Nárok na porodné je po narození dítěte (k vyřízení žádosti o porodné, je potřeba rodný list dítěte)
  • Na porodné je nárok do 1 roku dítěte (času na vyřízení je dost, po 1 narozeninách dítěte, ale nárok zaniká)
  • Příjem rodiny (samoživitelky), musí být maximálně do 2,7 násobku životního minima
  • Příjmy pro porodné, se posuzují za předchozí kalendářní čtvrtletí (pokud se dítěte narodí v červnu 2024, tak je to leden až březen 2024, pokud se narodí v červenci 2024, pak je to duben až červen 2024, …atd.)
  • Porodné se vyřizuje na Úřadu práce (nemusí to být v místě trvalého bydliště, sociální dávky, je možné vyřídit i v místě, kde skutečně bydlíte)

Nárok na porodné na třetí (a další) dítě v roce 2024

Na porodné je nárok, pouze u prvního a druhého dítěte, které porodila žena. Na třetí dítě, nebo i na další děti, už nárok na porodné není.

I když stát tvrdí, že podporuje větší rodiny – například tím, že se v roce 2021, zvýšila daňová sleva na druhé a třetí dítě (a každé další), tak porodného se tato podpora netýká.

Čas od času, se mezi politiky objeví debaty, že by se zavedlo porodné i na třetí dítě (nebo i na další děti), ale zatím se v této oblasti, stále nic nezměnilo.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kalkulačka: Budu mít nárok na porodné v roce 2024?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna