Mám nárok na nemocenskou, ihned po končení rodičovské dovolené?

<span>Během rodičovské dovolené nebo i během neplaceného volna po rodičovské dovolené, není nárok na nemocenské dávky (nemocenská během neschopenky, ošetřovné, atd.). Ihned po skončení rodičovské, už ale máte nárok na nemocenskou. I když onemocníte hned první den v zaměstnání.</span> Během rodičovské dovolené nebo i během neplaceného volna po rodičovské dovolené, není nárok na nemocenské dávky (nemocenská během neschopenky, ošetřovné, atd.). Ihned po skončení rodičovské, už ale máte nárok na nemocenskou. I když onemocníte hned první den v zaměstnání.

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu, ohledně mojí situace.

Jsem momentálně doma s dítětem na rodičovské dovolené. Synovi, budou na konci května 4 roky, a já mám nastaveno vyplácení rodičovského příspěvku právě do 4 roků.

Mám zaměstnání na dobu neurčitou. Rodičovská dovolená, mi vlastně už skončila, ale mám v zaměstnání domluvené neplacené volno, právě až do 4 roků dítěte.

Syna mi ale zatím stále nevzali do školky (tady v bližším okolí je to se školkami hodně špatné), a já jsem navíc nedávno zjistila, že jsem těhotná. Takže se mi popravdě ani moc nechce, vracet zpět do práce.

Zajímalo by mě, jestli bych mohla jít po skončení rodičovského příspěvku (resp. po skončení neplaceného volna), rovnou na neschopenku, kvůli rizikovému těhotenství. A být tak až do porodu doma.

Také by mě zajímalo, jestli bych pak měla nárok na další mateřskou, pokud bych po skončení neplaceného volna, šla na neschopenku a pak rovnou na mateřskou s druhým dítětem.

Poslední rok jsem doma na neplaceném volnu, před tím 3 roky na mateřské a rodičovské. Před tím jsem v zaměstnání pracovala asi 5 roků.

Moc vám děkuji za jakoukoliv případnou radu


Nárok na nemocenskou (nemocenské dávky) během rodičovské dovolené

V době samotné rodičovské dovolené, nevzniká nárok na „placenou neschopenku“ (nemocenské dávky). I když jste po dobu rodičovské stále zaměstnancem (se vším co k tomu patří), během neplaceného volna bez náhrady mzdy, což je podstata rodičovské dovolené, není nárok na žádné nemocenské dávky.

Týká se to jak samotné nemocenské, tak i případně ošetřovného, atd.

Nárok na nemocenskou během neplaceného volna po rodičovské

Na nemocenskou nebo ošetřovné, vám nevzniká nárok ani v době, kdy po skončení rodičovské dovolené, máte v zaměstnání neplacené volno.

Je to uvedeno přímo v zákonu o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 28, odstavec 5:

(5) Nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které nebyl poskytnut služební příjem nebo služební plat, pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla nebo karanténa byla nařízena nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno.

Nárok na nemocenskou po skončení rodičovské nebo skončení neplaceného volna

Ve chvíli, kdy skončí rodičovská dovolená, nebo ve chvíli, kdy vám skončí neplacené volno, tak se situace změní.

Jakmile je ukončena rodičovský dovolená nebo neplacené volno, tak od následujícího dne, jste opět „plnohodnotným“ zaměstnancem.

Pokud onemocníte hned první den v práci, po skončení rodičovské dovolené nebo po skončení neplaceného volna, tak máte nárok na nemocenské dávky, tak jako i všichni ostatní zaměstnanci.

Pokud si tedy po skončení neplaceného volna, necháte vystavit neschopenku (rizikové těhotenství, nebo jakýkoliv jiný důvod), tak budete mít nárok na nemocenské dávky.

Kolik je nemocenská po skončení rodičovské?

Pro výpočet nemocenské (náhrady mzdy za nemoc od zaměstnavatele za prvních 14 dní, i nemocenských dávek od 15 dne), platí stejné podmínky, jako u jiných zaměstnanců.

Za prvních 14 dní, vám zaměstnavatel platí náhradu mzdy za nemoc, za neodpracované hodiny. Výše náhrady za nemoc je 60% z redukovaného hrubého hodinového výdělku.

Protože budete po neplaceném volnu, tak u vás není možné stanovit průměrný výdělek za poslední kalendářní čtvrtletí. Výše nemocenské, se bude odvíjet od pravděpodobného výdělku (viz zákoník práce, paragraf 355.)

Nemocenské dávky od 15 dne, jsou 60% z redukovaného vyměřovacího základu (a postupně se zvyšují až na 72%). Pro jejich výpočet platí obdobné podmínky, jako pro náhradu mzdy.

Budu mít nárok na druhou mateřskou po skončení neplaceného volna?

To samé, co jsme psali o nároku na nemocenskou, platí i pro mateřskou.

Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství), spadá pod nemocenské dávky. Ve chvíli, kdy je ukončena rodičovská dovolená, nebo neplacené volno, tak máte nárok na PPM, za stejných podmínek, jaké mají ostatní zaměstnané ženy.

I kdybyste šla hned po skončení neplaceného volna, rovnou na neschopenku, i tak byste měla mít nárok na PPM (za předpokladu, že vaše zaměstnání nezanikne, a že budou splněny všechny příslušné podmínky pro PPM).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Mám nárok na nemocenskou, ihned po končení rodičovské dovolené?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna