Kalkulačka rodičovská dovolená 2024 – zvýšení rodičovského příspěvku a další změny

<span>Od 1. ledna 2024 se zvýší rodičovský příspěvek na 350 00 Kč. Na zvýšenou rodičovskou ale bude nárok jenom u dětí, narozených v roce 2024. Pro tyto dětí se rodičovská zkrátí jenom na 3 roky. Pro ostatní děti (narozené do konce roku 2023), platí ještě staré podmínky.</span> Od 1. ledna 2024 se zvýší rodičovský příspěvek na 350 00 Kč. Na zvýšenou rodičovskou ale bude nárok jenom u dětí, narozených v roce 2024. Pro tyto dětí se rodičovská zkrátí jenom na 3 roky. Pro ostatní děti (narozené do konce roku 2023), platí ještě staré podmínky.

Pro maminky na rodičovské dovolené, začíná od ledna 2024 platit jedna zásadní změna. Bude se zvyšovat rodičovská. Rodičovský příspěvek se od 1. 1. 2024 zvýší o 50 tisíc korun (u dvojčat bude zvýšení dokonce o 75 tisíc korun).

Na zvýšený rodičovský příspěvek, ale budou mít nárok jenom některé maminky. Více peněz dostanou pouze rodiny, kde se dítě narodí až v roce 2024. U dětí, které se narodí ještě do 31. prosince 2023, se podmínky nemění. Bude nárok jenom na původních 300 tisíc korun.

Pro děti narozené v roce 2024, se současně zkracuje i maximální délka rodičovské – zatímco doposud bylo možné rozložit čerpání rodičovského příspěvku až o 4 roků, u dětí narozených od ledna 2024, to už půjde jenom do 3 narozenin (kdy končí i rodičovská dovolená).

Zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2024 – kdo bude mít nárok na více peněz od státu?

Schválená podoba, jak se bude zvyšovat rodičovská, určitě nepotěší mnoho maminek. Asi 270 tisíc rodin, které aktuálně pobírají rodičovský příspěvek, totiž od ledna nedostane nic navíc. Zvýšení se bude týkat jenom dětí, které se narodí až od 1. 1. 2024.

Všichni ti, kdo jsou v současné době na rodičovské dovolené (nebo obecně ti, komu se miminko narodí do konce roku 2023), budou mít nárok jenom na původních 300 000 Kč (resp. 450 000 Kč na dvojčata).

Pouze u dětí, které se narodí od 1. ledna 2024, bude nárok na zvýšený rodičovský příspěvek 350 000 Kč (resp. 525 000 Kč u dvojčat).

Kolik je maximální měsíční částka u rodičovské v roce 2024?

Základní podmínky pro nárok na rodičovský příspěvek, nebo limity pro maximální měsíční částku, se v roce 2024 nemění.

Rodičovský příspěvek může být:

  • do 13 000 Kč měsíčně (platí pro jedno dítě, pokud nebyl nárok na mateřskou, nebo pokud je nízký vyměřovací základ)
  • do 19 500 Kč měsíčně (platí pro dvojčata a vícerčata, pokud nebyl nárok na PPM, nebo pokud je nízký vyměřovací základ)
  • Maximálně do 53 910 Kč měsíčně (nebo 80 865 Kč u dvojčat) – platí od 1. 1. 2024
  • Rodičovská může být maximálně 30 násobek denního vyměřovacího základu pro PPM (stačí, pokud může příjem/vyměřovací základ doložit alespoň jeden z rodičů)

Kalkulačka: Výpočet rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku v roce 2024

V této kalkulačce je možné provést výpočet různých variant rodičovské. Většina maminek si může zvolit, jestli bude chtít brát vyšší rodičovskou (po kratší dobu) nebo se spokojí s nižší měsíční částkou (po delší dobu).

V roce 2024 platí tato omezení:

  • Pro děti narozené do 31. 12. 2024 je maximální délka rodičovské do 4 roků (až 48 měsíců)
  • Pro děti narozené od 1. 1. 2024 je maximální délka rodičovské do 3 roků (až 36 měsíců)

Pro výpočet maximální měsíční částky stačí, když je v žádosti o příspěvek doložen příjem alespoň jednoho rodiče. Pokud například maminka neměla nárok na mateřskou, nebo má jen nízký vyměřovací základ, tak je možné získat vyšší rodičovskou na základě příjmu otce dítěte.

Kalkulačka rodičovská dovolená 2024
Kdy se narodilo dítě?
Průměrná hrubá měsíční mzda
(otce nebo matky, podle toho, která je vyšší)

Máte dvojčata (vícerčata)
Výpočet

Výpočet mateřské 2024:

Rodičovská dovolená 2024 – kdo má nárok a jaké jsou podmínky?

Rodičovská dovolená, v tom smyslu jak ji definuje zákoník práce, je volno, které poskytuje zaměstnavatel těhotným ženám, nebo i tatínkům, kteří chtějí pečovat o dítě.

Maximální délka rodičovské dovolené je do 3 roků dítěte. Rodičovská tedy končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte.

Po skončení rodičovské dovolené se rodič vrací do zaměstnání (nebo se musí domluvit na nějakém jiném řešení – výpověď, neplacené volno, zkrácený úvazek apod. – prodloužení rodičovské dovolené nad 3 roky není možné).

V roce 2024 platí změny, které přinesla novela zákoníku práce (platí od podzimu 2023). O rodičovskou dovolenou je možné požádat i opakovaně. Po skončení rodičovské je nárok na zkrácený úvazek (zaměstnavatel nemusí vyhovět) nebo může být nárok i na home-office (tam kde to umožňuje povaha práce a se souhlasem zaměstnavatele).

Rodičovský příspěvek 2024 – kdo má nárok a jaké jsou podmínky?

Rodičovský příspěvek, spadá pod sociální dávky (vyřizuje se na Úřadu práce – aktuálně je možné vše řešit i jenom přes internet – viz online žádost na webu mpsv.cz).

Na rodičovský příspěvek může mít nárok „každý“ rodič, který pečuje o nejmladší dítě v rodině. Nárok na rodičovskou je maximálně do doby:

  • než má dítě 4 roky (pro děti narozené do 31. 12. 2023)
  • než má dítě 3 roky (pro děti narozené od 1. 1. 2024)
  • do vyčerpání celé částky (300 000 Kč nebo 350 000 Kč pro jedno dítě; 450 000 nebo 525 000 Kč pro dvojčata)
  • do doby, než se narodí druhé dítě (nebo než vznikne nárok na mateřskou na druhé dítě, nebo na rodičovský příspěvek na druhé dítě)

Na rodičovský příspěvek může mít nárok jak maminka, tak i tatínek. Pouze ale jeden z rodičů:

  • platí, že na rodičovskou dovolenou, mají nárok oba rodiče (klidně i současně, nebo se na rodičovské mohou vystřídat)
  • rodičovský příspěvek ale může pobírat jenom jeden z rodičů (stejné omezení je i u mateřské – i na PPM může mít nárok jenom jeden z rodičů dítěte).

Na rodičovskou může mít nárok i nezaměstnaná žena, podnikatelka (OSVČ) nebo například i těhotná studentka. Nárok může mít i cizinec (pokud má bydliště v ČR a splní požadované podmínky, jako je minimální doba pobytu v ČR a další). Nárok mají pochopitelně i všichni ostatní, kdo splní podmínky.

Příspěvek se vyplácí buď po skončení mateřské (prvních 28 nebo 37 týdnů), nebo po porodu (pokud není nárok na mateřskou).

Další užitečné informace k rodičovské

  • Po narození dítěte, můžete mít kromě rodičovského příspěvku, nárok i na přídavky na dítě (pro dítě do 6 roků je příspěvek 1330 Kč měsíčně)
  • Po skončení rodičovské je nárok na podporu v nezaměstnanosti (i když byla maminka nezaměstnaná i před rodičovskou, nebo po celou dobu rodičovské nikde nepracovala)
  • Během rodičovské, je možné bez omezení pracovat na nějaké brigádě, v zaměstnání, nebo podnikat jako OSVČ
  • Při narození druhého dítěte, je možné požádat Úřad práce o doplacení rodičovské na první dítě (pokud jste nestihli vybrat celou rodičovskou před narozením dalšího potomka)
  • Rodičovský příspěvek je možné vyřídit kompletně online, bez chození na Úřad práce
  • V průběhu rodičovské je možné měnit výši měsíčního příspěvku – jednou za 3 měsíce je možné požádat o změnu – snížení nebo zvýšení (a podle to se mění délka vyplácení)
  • Rodičovská na dvojčata (nebo vícerčata) je vždy 1,5 násobek (ať už celková částka, nebo i měsíční částka)
  • Během rodičovské dovolené a/nebo při pobírání rodičovského příspěvku za vás platí zdravotní pojištění stát
  • Rodičovská dovolená (pobírání rodičovského příspěvku, resp. obecně péče o dítě až do jeho 4 roků) se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění
  • Během rodičovské dovolené vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď pro nadbytečnost (nebo z jiných „běžných“ důvodů)
  • Po skončení rodičovské, můžete v zaměstnání požádat o zkrácení úvazku
  • Po skončení rodičovské, můžete v zaměstnání požádat o možnost práce z domu (home-office)
  • Po skončení rodičovské může být „nárok“ na neplacené volno
  • Po skončení rodičovské, vám zaměstnavatel nemusí dát původní místo, ale musí vám případně nabídnout adekvátní náhradu

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kalkulačka rodičovská dovolená 2024 – zvýšení rodičovského příspěvku a další změny

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna